Artikelen

Al eeuwen verzetten mensen zich tegen vernieuwing. Of het nu gaat om een ronde aarde in plaats van een platte, elektrisch licht en televisie. Ook van mobiele telefonie moest men niet veel hebben in 1999. Getuige dit straatinterview in die tijd. 

Beter de Duivel in bed.

Het is ook een oude emotie die opspeelt als iets nieuws aangeboden wordt: Angst. Angst voor het onbekende. Je weet wat je hebt en bent er aan gewend met alle voor en nadelen die daar bij horen. Het Engelse spreekwoord: “Better the devil you know” zegt al zo veel als: Mensen geven de voorkeur aan iets wat ze kennen, ook al is het niet de beste keuze.

Computergebruikers zijn drukke mensen. Zij hebben veel te doen naast het werken op een computer. Leerlingen of (interne)Klanten te woord staan met advies, producten of diensten ontwikkelen, verkopen, verzenden en allerlei andere werkzaamheden. De ene keer wordt daar een computer bij gebruikt en de andere keer niet. Als de tijd dat je achter een computer doorbrengt toch een aardig deel van je tijd oplokt is het aan te raden om in alle hectiek soms toch even tijd te investeren om tijd te verdienen. Dit is ook onderdeel van het DigiWeten. 

Om je wat extra te motiveren deze tijd ook daadwerkelijk te gaan investeren: hieronder extra redenen. 

Aldo als snoepjerverkoperOp mijn 11de (1982) stond er een nieuw apparaat bij een inmiddels failliet warenhuis. Het was de Commore64. Ik kan me goed herinneren dat ik het een geweldig magisch apparaat vond. Je mocht er op experimenteren en dat deed ik dan ook hele middagen. Hoe ik mijn ouders ook bewerkte ik kreeg er geen. Het zou nog lang duren voor ik mijn eigen computer had. Op mijn 24ste was ik snoepjesverkoper. (Zie guitige foto van mij hiernaast. Inclusief professionele koffer) Ik kon goed uit mijn woorden komen en met 3 jaar MAVO was dat al snel een vak dat haalbaar was voor mij. De facinatie bleef en na wat sparen had ik dan mijn computer. Later heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt. 

In het boek DigiWeten en de DigiWeet methode word gebruik gemaakt van de kennis uit het onderzoek van de Universiteit van Twente. Het onderzoek uit 2012 is nog steeds actueel. De omvang van het probleem is sindsdien alleen nog maar gegroeid zijn. Het gebrek aan digitale vaardigheden van de gemiddelde werknemer is groot. Dit kost onnodig veel tijd en geld. De meest gebruikte kantoorsoftware (Office, Word, Excel, Outlook etc) wordt 49% van de werktijd gebruikt. De kennis ervan blijft achter en men haalt heel weinig rendement uit de bestaande software.  

Het onderzoek met de naam "CTRL-ALT-DELETE” en als subtitel: "Productiviteitsverlies door ICT‐problemen en ontoereikende digitale vaardigheden op het werk” is in zijn geheel te downloaden van deze site en op die van de Universiteit zelf. 

kinderen computersMisschien denk je dat computers moeilijk zijn of heb je er vaak problemen mee? Dan heb ik goed nieuws voor je: Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Het is ook zo veel! Met inzicht en overzicht die je krijgt door de DigiWeet methode valt het allemaal wel mee. Je gaat niet alle bomen leren kennen, maar je gaat patronen en overeenkomsten zien. Als je terug gaat naar de basis en goed kijkt wat de essentie van iets is word het vaak een stuk inzichtelijker. Je zal dan wel door de bomen het bos gaan zien. Of door de knoppen de digitale wereld.

miljarden eurosHet onbekend zijn met bestaande functionaliteit is een enorme verspilling van aangekochte digitale middelen. De Universiteit van Twente heeft becijferd dat een tekort van het Nederlandse bedrijfsleven alleen al 20 Miljard Euro per jaar kost. Door te investeren in de digitale vaardigheden van werknemers kan op een makkelijke manier veel geld bespaard worden. Uit dit zelfde onderzoek komt naar voren dat de beste manier om werknemers meer digitale vaardigheden bij te brengen is door kennisdeling tussen collega's onderling.

8 Digiweten MagazineVeel gebruikers zijn niet op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is met software. Gemiddeld wordt maar 12% van de mogelijkheden van bestaande software benut. Nu is niet voor iedereen, alle functionaliteit te gebruiken. Toch zijn er veel mogelijkheden die vaak voor veel mensen handig zijn, die nauwelijks gebruikt worden. Dat is erg jammer omdat het hen veel werk en tijd kan besparen.

geld over de balk

Een voorbeeld wat ik verschillende keren zelf heb meegemaakt gaat over afdruk samenvoegen. Mocht je afdruk samenvoegen niet kennen dan in het kort: door een bestand met adressen en een standaard brief aan elkaar te koppelen wordt voor elk adres in het adressenbestand een brief gemaakt met de bijbehorende adresgegevens. Op deze manier kunnen enkele honderden brieven aangemaakt worden in een paar minuten.

In een nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen net doen of ze bepaalde computer gerelateerde zaken snappen. SamSung heeft dat onderzocht in 18 landen, waaronder Nederland en 10.000 mensen gehouden. De meest onbegrepen termen zijn "de Cloud", "Streamen", "Het Internet der dingen", "glasvezel" en "emoji's". Het gaat om 3 op de vier mensen die dit niet snapt. 

frustrated