Artikelen

In een nieuw onderzoek blijkt dat veel mensen net doen of ze bepaalde computer gerelateerde zaken snappen. SamSung heeft dat onderzocht in 18 landen, waaronder Nederland en 10.000 mensen gehouden. De meest onbegrepen termen zijn "de Cloud", "Streamen", "Het Internet der dingen", "glasvezel" en "emoji's". Het gaat om 3 op de vier mensen die dit niet snapt. 

frustrated

Is dat erg? Er komt door naar voren dat mensen niet het beste uit een apparaat kunnen halen dan zou kunnen. Samsung is degene die het onderzoek betaald heeft. Zij maken o.a. smartphones en tablets. En of het nu gaat om dit soort apparaten of om computers dat veel mensen maar weinig kennis hebben op dit gebied is geen nieuws. 

Een groot gedeelte van de mensen wil ook vaak niet iets nieuws leren. Men probeert de truukjes die men kent op zo veel mogelijk apparaten te herhalen. Dat is niet zo zeer dom maar meer angst. Deze soort gebruikers willen vast houden aan de kennis die men heeft. De angst ontstaat omdat men anders denkt de weg snel kwijt te raken in de digitale wereld. Doordat deze digibeten vaak krampachtig vast blijven houden aan de beperkte kennis hebben zij geen oog voor de ontwikkelingen die hen kan helpen om werk of hobby met een groter gemak en plezier te doen. 


Mijn vader is op latere leeftijd (70) met computers begonnen. Met name het schrijven was voor hem het doel. Hij heeft heel lang aan zijn electrische typemachine vastgehouden. Toen hij eenmaal de overstap had gemaakt scheelde het een hoop werk. Uiteraard heeft hij zich er wat in moeten verdiepen en heb ik en anderen hem af ent oe moeten helpen. Uiteindelijk heeft hij er toch een hoop gemak uit kunnen halen. Wat me bijgebleven is, is dat hij lang vasthield aan het zelf plaatsen van een paginanummer op elke pagina afzonderlijk. Iets dat erg makkelijk over gelaten kan worden aan de computer. Het was wel meteen duidelijk dat het met controle te maken had. De letters typte je zelf en daar had je volledige controle over. Ook een schrijfmachine bemoeit zich er niet mee. Om dat aan een apparaat over te laten geeft onzekerheid als je die niet helemaal vertouwd. 

Uiteindelijk is hij ook hierin wel overstag gegaan maar het heeft me wel iets geleerd over de manier van denken van een digibeet. Hoe kan je een computer nu vertrouwen dat het ding iets net zo goed doet zoals jij dat deed met net zo veel aandacht en liefde. Belangrijke regel: Een computer kan niks met liefde maar kan wel met aandacht en een zelfde werkje heel snel heel vaak herhalen zonder fouten. Dus de opdracht: "Beste computer, zet op elke pagina een opeenvolgend cijfer neer." is binnen 2 milliseconden geregeld. Als je daarop echt kan vertrouwen dan zul je ook makkelijker los leren laten. In "Wat de DigiBeet niet weet" wordt dit via de DigiWeet methode onder andere geleerd.