Artikelen
kinderen computersMisschien denk je dat computers moeilijk zijn of heb je er vaak problemen mee? Dan heb ik goed nieuws voor je: Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Het is ook zo veel! Met inzicht en overzicht die je krijgt door de DigiWeet methode valt het allemaal wel mee. Je gaat niet alle bomen leren kennen, maar je gaat patronen en overeenkomsten zien. Als je terug gaat naar de basis en goed kijkt wat de essentie van iets is word het vaak een stuk inzichtelijker. Je zal dan wel door de bomen het bos gaan zien. Of door de knoppen de digitale wereld.


Zelf ben ik (Aldo) pas op latere leeftijd de IT ingestapt. Ik ben na 3 jaar MAVO op mijn 15de gaan werken. Toen ik eenmaal mijn passie ontdekte in de computers en ik er achterkwam dat je daar ook je werk van kon maken ben ik mij hierin gaan storten. In het begin was het allemaal moeilijk voor me. Het koste me veel moeite om dit vak, op een professioneel niveau, eigen te maken. De lessen die ik in de afgelopen 20 jaar heb geleerd heb ik verwerkt in het boek DigiWeten

Mijn eigen ervaringen hebben me ervan overtuigd dat iedereen DigiWeet kan worden. In het onderzoek van de Universiteit van Twente wordt dit nog eens bevestigd. Leeftijd en geslacht hebben nauwelijks iets te maken of men wel of geen inzicht kan hebben in de digitale wereld. Er zijn hele slimme mensen (professors bijvoorbeeld) die hun computer niet aan weten te krijgen. En er zijn mensen met 3 jaar MAVO die hebben leren programmeren. Ook kinderen krijgen op steeds meer scholen les in programmeren.

Ik heb te vaak computergebruikers die onterecht te weinig op de eigen logica en het eigen verstand en inzicht vertrouwen. Door wat vertrouwen te geven, hun zelf te laten experimenteren, en hun te helpen bij het krijgen van inzicht en overzicht zijn ze daarna prima in staat voor een groot gedeelte de eigen computerproblemen op te lossen. Ook kunnen ze dan zelf oplossingen bedenken voor het automatiseren van werkzaamheden. Vaak zijn de minst leuke (lees: herhalende) werkzaamheden het best te automatiseren. Zo voelen velen zich snel geholpen door de digitale wereld in plaats van dat het als opstakel wordt ervaren.