Artikelen

Aldo als snoepjerverkoperOp mijn 11de (1982) stond er een nieuw apparaat bij een inmiddels failliet warenhuis. Het was de Commore64. Ik kan me goed herinneren dat ik het een geweldig magisch apparaat vond. Je mocht er op experimenteren en dat deed ik dan ook hele middagen. Hoe ik mijn ouders ook bewerkte ik kreeg er geen. Het zou nog lang duren voor ik mijn eigen computer had. Op mijn 24ste was ik snoepjesverkoper. (Zie guitige foto van mij hiernaast. Inclusief professionele koffer) Ik kon goed uit mijn woorden komen en met 3 jaar MAVO was dat al snel een vak dat haalbaar was voor mij. De facinatie bleef en na wat sparen had ik dan mijn computer. Later heb ik van mijn passie mijn werk gemaakt. 

Deze achtergrond heeft mij regelmatig op achterstand gezet ten opzichte van de mensen die vroeg in het leven al wisten en konden kiezen voor een beroep in de automatisering. Het gaf me ook een unieke kijk op de digitale wereld waar ik inrolde en die zich enorm ontwikkelde, net in de tijd dat ik er mijn beroep van had gemaakt. Dat heb ik voor een groot gedeelte in het boek DigiWeten! verwerkt.

In het kort komt het er op neer dat ik vaak met mijn simpele MAVO hoofd keek naar complexe IT vraagstukken. Ik moest het daarbij vertalen naar voor mij begrijpelijke concepten. Ik had geen technische achtergrond en ook geen goede scholing.
Op mijn 15de ben ik gaan werken en had ik het op school wel gezien. Ik moest in een korte tijd veel leren van computers om mijzelf professioneel IT'er te kunnen noemen. Mijn redding is dat het toen ook al mijn passie was. Ik moest gewoon alles weten van dat apparaat. Doordat ik deze vertaalslag voor mijzelf al moest maken, kon ik dat ook voor anderen. Er waren veel concepten bij die in eerste instantie erg ingewikkeld lijken maar dat niet bleken te zijn. Voor veel mensen geldt dat zij vaak te ingewikkeld denken, ook voor mij. Doordat ik verwachte dat het heel moeilijk zou zijn, heb ik het destijds onnodig moeilijk en ingewikkeld gemaakt. Ik zag door de bomen het bos niet meer. Het waren dan ook veel bomen en dagelijks kwamen er meer bomen bij. Voor een normaal mens niet bij te houden.

Ik had dan nog de motivatie omdat het me allemaal hevig interesseerde. Als je die deze passie niet hebt is het misschien moeilijker om inzicht en overzicht in de digitale wereld te krijgen. De meeste kantoor of kenniswerkers, zakelijke professionals zullen in deze categorie vallen. Je bent druk met het geven van onderwijs, advies of je verkoopt of ontwikkeld producten. Dan wil je dat computers het doen. Toch worden van steeds meer werknemers verwacht dat zij dat inzicht hebben. In mijn boek heb ik alle lessen, inzichten, praktische tips verwerkt om mensen die het misschien zonder mijn passie voor computers moeten doen te ondersteunen in hun werk in de steeds digitaler wordende wereld. 

Aldo de Beunje low res for web