Artikelen
Computergebruikers zijn drukke mensen. Zij hebben veel te doen naast het werken op een computer. Leerlingen of (interne)Klanten te woord staan met advies, producten of diensten ontwikkelen, verkopen, verzenden en allerlei andere werkzaamheden. De ene keer wordt daar een computer bij gebruikt en de andere keer niet. Als de tijd dat je achter een computer doorbrengt toch een aardig deel van je tijd oplokt is het aan te raden om in alle hectiek soms toch even tijd te investeren om tijd te verdienen. Dit is ook onderdeel van het DigiWeten. 

Om je wat extra te motiveren deze tijd ook daadwerkelijk te gaan investeren: hieronder extra redenen. 

1. Je weet niet, wat je niet weet.
De belangrijkste van alle redenen. Veel mensen hebben niet in de gaten dat de werkzaamheden die zij doen op een computer vaak makkelijker en eenvoudig sneller kunnen. Soms komt dat door de ontwikkelingen en is er inmiddels een betere oplossing voor iets dat je nog op de "oude" manier doet. Met updates wordt software bijgewerkt en komen er steeds meer mogelijkheden bij. Vaker nog heeft het met gewoon "niet weten te maken". Dat zegt niks over intelligentie, je bent gewoon niet op de hoogte van een mogelijkheid. Digiweten Tips helpt je daarbij om hier wat aan te doen. En zeg nou zelf: Het zou jammer zijn als er een oplossing is voor werkzaamheden die jij doet op de computer die makkelijker en sneller kunnen, en jij die nooit opgemerkt hebt. 

2. Te druk!
Veel mensen roepen vaak dat ze het te druk hebben om zich te verdiepen in andere en mogelijk snellere en betere wegen naar Rome. 
Een mooie metafoor: Je staat liever in een ouderwetse file staat omdat je geen tijd hebt om de nieuwe snelweg te ontdekken. 
Wie weet als je toch tijd investeert je niet alleen nieuwe wegen naar Rome gaat vinden maar je ook hele nieuwe steden en landen gaat ontdekken. 

3. Tijd winnen is vaak een kadootje.
De tijd die je wint met het DigiWeten kan je gebruiken waar je echt voor aangenomen bent, en waar mogelijk je  passie ligt. Klanten helpen, leerlingen onderwijzen, mensen ondersteunen. Mensenwerk. Laat de computer dus doen waar het goed in is, en richt je op de werkzaamheden die je energie geven. 

4. Het wordt op prijs gesteld door je werkgever. 
Maak vooral aan je collega's en je leidinggevenden duidelijk waar je mee bezig bent. Iedereen snapt dat je bezig bent met iets waar iedereen voordeel bij heeft. Jij kunt je collega's op den duur iets leren, of zij jou. Misschien zijn ze met hetzelfde onderwerp bezig en hebben al stappen gezet. Misschien hebben de inzichten die jij opdoet effect op een proces op een andere afdeling. Het is dan goed te laten weten dat je daarmee bezig bent.  

5. Je hebt er in je hele werkende bestaan iets aan. 
De kennis en inzichten die je bij deze activiteiten opdoet daar heb je niet alleen voor nu wat aan. Ook bij andere werkzaamheden, of andere werkgevers kan je deze kennis gebruiken. Het blijft een enorme berg Lego waar je mee bezig bent. De bouwstenen die je leert kennen zal je ook elders, misschien op een andere manier, kunnen gebruiken en je werk makkelijker en effici├źnter. 


Okay ik ben overtuigd, hoe doe ik dat?

Belangrijk is dat je de tijd er voor neemt. Dat hoeft overigens niet lang te zijn. Alleen zorg dat je je even gefocused met het digiweten bezig kan houden. Als je nieuwe mogelijkheden wilt ontdekken dan heb je even je concentratie nodig. Als je eenmaal geexperimenteerd hebt dan zit het in je vingers en kan je het in je dagelijkse werk opnemen. Dus plan de tijd in. En zorg dat je gefocused bezig kan zijn. 

Uiteraard kan je dit ook met zijn twee├źn doen. Als je als afdeling of als team aan de slag bent kan je ook een uur in de week (of meer) plannen 

Stel deze vraag aan jezelf:

1. Welke werkzaamheden kosten jou (en/of team) het meeste tijd?
Het kan zo maar zijn dat je bepaalde werkzaamheden niet eens zo vaak doet, maar als je ze doet kosten ze je enorm veel tijd. Het kan iets zijn dat je een kee rper kwartaal doet, of per maand. En het vreet tijd, en je ziet er als een berg tegenop. Pak die eerst aan. Je weet welke stappen je nu doet om het voor elkaar te krijgen. Het kan zo maar zijn dat daar stappen bij zijn die makkelijker/sneller kunnen. Zeker als het werkzaamheden zijn met veel herhaling dan is in veel gevallen mogelijk daar de computer lekker mee op te zadelen. Die zijn daar namelijk voor gemaakt. Wat inspiratie: 

Documenten schrijven, E-mails versturen, het terugzoeken van informatie, Rapporten schrijven, addressen bestanden bijhouden, gegevens verwerken, mailing klaarmaken, vergaderingen plannen,    

Als start kan je deze website gebruiken. Maar de informatie is overal te vinden. Denk ook aan de "Help" in het programma waar je mee aan de gang gaat. In elk programma kan je op de F1 knop drukken voor meer informatie. Gek genoeg is dit de makkelijkste manier om informatie te krijgen en tegelijk de minst gebruikte. 
(bron: Onderzoek Universiteit Twente)Ten slotte
Als DigiWeet ben je al bekend dat computers niet zo ingewikkeld zijn als ze er uit zien. Door het genoemde onderzoek komt ook naar voren dat het grotendeels ligt aan interesse en de tijd die je er in wilt steken. Mocht de interesse er niet zijn, dan zal het uit je motivatie voor je werk komen. Je zou niet de eerste zijn die er plezier in krijgt. De mens heeft namelijk een aangeboren wil om zijn werk en leven zo makkelijk mogelijk in te richten.