Sneltoetsen

Er is veel onderzoek gedaan naar het gebruik van sneltoetsen. De beweringen die o.a. in het boek en magazine staan zijn dus op wetenschappelijke onderzoeken gebaseerd. De onderzoeken die hiervoor gebruikt zijn staan hieronder op een rij. 

6 Digiweten MagazineVolgens het CBS werken we gemiddeld bijna de halve dag (3,9 uur) effectief met de computer. 60% van die tijd gebruiken we de muis. In minimaal de helft van die gevallen had dat ook met het toetsenbord gekund. O.a door sneltoetsen kan men het werk 21 minuten per dag effeciënter maken en 70 minuten per dag gezonder. 

Behalve de voor de hand liggende voordelen als het tegengaan van RSI en andere gezondheidsklachten is er nog een reden om de voorkeur te geven aan sneltoetsen en het toetsenbord: Concentratieverlies. Doordat je steeds naar de muis moet grijpen ben je afgeleid waar je mee bezig bent. Sneltoetsen vragen minder aandacht omdat je je handen bij het toetsenbord kan houden. Zo kan je je beter op je werk concentreren. Het mag misschien minimaal overkomen maar als je weet hoe vaak je deze dingen op de dag doet is het enorm. Vergelijk het eens met een pianist die zelf de pagina's van zijn bladmuziek om moet slaan. Heel storend als je lekker aan het spelen bent. Een toetsenbord bedien je met twee handen, tien vingers in plaats van één hand én twee vingers zoals met een muis. 

Hoe effectief zijn sneltoetsen?
Uit onderzoek blijkt dat sneltoetsen tot 30 procent sneller zijn dan werken met de muis. Op basis van een volledige werkweek kan een persoon tot 80 uur per jaar efficiënter werken. Dit zijn 10 werkdagen! Dit kan al door 50 procent van het muisgebuik te vervangen door sneltoetsen. Het is verbazingwekkend hoe makkelijk er veel te besparen is door simpele oplossingen. In veel pilots worden de afname van lichamelijke gebreken (pijn in handen, pols en schouders) en het toenemen van fitheid aan het eind van de werkdag. En het is zo eenvoudig om je sneltoetsen aan te leren. Lees in dit artikel hoe je snel, en makkelijk sneltoetsen kan leren.

Hieronder een aantal van de wetenschappelijke onderzoeken over o.a. Sneltoetsen.